Hvordan får jeg råd til at læse i udlandet?

Hvordan får jeg råd til at læse i udlandet?

Måske drømmer du om at læse

"Hvordan får jeg råd til at bo og læse i udlandet?"

Herunder vil vi kort opsumere hvad du kan forvente at få med dig af indtægter under dit studieophold i udlandet, og i hvilke lande det er muligt at arbejde ved siden af sine studier. 

Hvilke indtægter kan jeg forvente at få når jeg læser i udlandet?

Studiejob i udlandet
I mange lande kan du rent faktisk få et job ved siden af studierne. På denne måde kan du, udover at tjene penge til dit studieophold, komme tæt på de lokale og få international erhvervserfaring på dit CV.

Studiejob i Australien
I Australien kan du arbejde i op til 40 per 14 dag både on-campus og off-campus mens du læser, og i ferierne kan du arbejde fuldtid. Dette kan fx være på en café eller i en restaurant, i den lokale biograf eller måske på et kontor? Mulighederne er mange. Du kan læse mere om at læse og arbejde i Australien.

Studiejob i Canada
Canada må du arbejde i 20 timer om ugen både on-campus og off-campus hvis du har et studie visum og fuldtidsarbejde i ferier. Du kan læse mere om on-campus studiejob i Canada her og off-campus studiejob i Canada her.

Studiejob i England
England kan du arbejde lige så meget du har lyst til både on-campus og off-campus, så længe at du er EU-borger.

Studiejob i New Zealand
New Zealand kan du arbejde i 20 timer om ugen mens du læser både on-campus og off-campus, og fuld tid i ferierne. Læs mere om at læse og arbejde i New Zealand her.

Studiejob i USA
USA kan du arbejde i op til 20 timer om ugen, dog kun on-campus. Dette kan fx. være på skolens café eller i biblioteket. Som udgangspunkt må du ikke arbejde udenfor campus med mindre du ansøger om det. Du kan læse mere om studiejob i USA.  

Udlandsstipendium:
Siden 2008 har du kunne få et udlandsstipendium med til udlandet til finansiering af dit udlandsophold. Det vil sige, at du kan få det beløb med til udlandet som din uddannelse i Danmark ville have kostet i op til 2 år. På den måde kan du fx. få betalt et semester eller hele din kandidat/master i udlandet. I nogle lande varer en kandidat/master kun et år. Udlandsstipendium er kun berettiget dem der er SU-berettiget. Hvis du ønsker det, kan du vælge at læse et eller to semestre af din bachelor i udlandet og fx. en hel kandidat hvis den varer i et år, dvs. de to års udlandsstipendium må gerne fordeles ud over hele din uddannelse.

Hvis du ønsker at læse et semester i udlandet skal du have forhåndsgodkendt dine fag af dit universitet i Danmark for at modtage dit udlandsstipendium. Læs mere her.

Hvis du ønsker at læse en hel kandidat i udlandet (på et eller to år), kan du på denne liste se hvilke uddannelser der allerede er forhåndsgodkendt. Hvis din uddannelse ikke er på listen kan du søge om at få den godkendt.

Du kan forvente at modtage mellem 23.000 og 50.000 per semester, men det præcise beløb afhænger af hvilket studie du vil læse. 

SU:

Du kan søge om at få din SU med til udlandet hvis:

  • Studieopholdet er et led i din danske uddannelse
  • Dit danske uddannelsessted godkender, at studieopholdet giver fuld merit

Du kan få SU i udlandet i op til 4 år, dog skal du være opmærksom på at hvis du ønsker at læse i USA kan du kun få SU med til de sidste 3 år af en bacheloruddannelse i USA, selvom uddannelsen ofte varer 4 år. Det betyder, at du ikke får SU det første år af uddannelsen. Et alternativ kan dog være at søge om legater det første år.

Legater:
Der findes over 18.000 legater alene i Danmark og der er derved rigtig god chance for at score nogle penge til dit udlandsophold via legater men... det kræver lidt arbejde. Vi kan dog godt afsløre at det hårde arbejde er det hele værd når du modtager brevet eller e-mailen om at du har modtaget et legat.

KILROY har lavet to legatguides til dig der ønsker at vide hvordan du kan søge legater:

Udlandsstudielån til kandidat uddannelser:
Hvis du har fået godkendt dit studieophold i udlandet, men udlandsstipendiet ikke dækker hele din studieafgift, kan du søge om et udlandsstudielån. Du kan låne det beløb der svarer til differencen mellem den danske taxametertakst og den udenlandske uddannelses faktiske studieafgift. Du kan låne op til 100.000 kroner og det betales tilbage som det alm. SU-lån. Udlandsstudielån er kun til kandidat/master niveau.

Få personlig og gratis vejledning om dine muligheder

Denne artikel er blot vejledende, og vi anbefaler, at du kontakter en af vores studievejledere for at få gratis information omkring dine muligheder. De eksakte indtægter og udgifter kan nemlig variere en del fra universitet til universitet og uddannelse til uddannelse. 

Vi glæder os til at hjælpe dig med dit udlandsophold!

Vil du vide mere?
Få gratis vejledning
Kontakt