Praktikprogam i Kina

praktik i Shanghai

At leve i Shanghai

Shanghai er en verdenskendt international havneby placeret på den kinesiske østkyst. Byens placering er årsagen til dens navn; Shanghai betyder "over havet". Mod nord ligger flodmundingen fra Yangtze River, mod vest finder man provinserne Jiangsu og Zhejiang, og i sydlig retning ligger Hangzhou Bay. Byens bekvemme placering har gjort Shanghai til det mest indflydelsesrige økonomiske, videnskabelige og teknologiske centrum i det østlige Kina, og skaber en perfekt blanding af det moderne og det traditionelle; af øst og vest.

Grundlagt som en lille fiskerby omkring år 453-221BC er Shanghai langsomt vokset til et centrum for international handel, og der drages fordel af adgangen til floden Yangtze samt de nærliggende kanaler. I 1842 flyttede brittere, amerikanere, franskmænd, tyskere og russere ind, og de byggede deres egne vestligt inspirerede bygninger, hvilket er årsagen til at Shanghai i dag består af en unik blanding af arkitekturiske stilarter. Byen blomstrede op som en trivende metropol i 1920´erne, hvor den blev kendt som "østens Paris". I 1990´erne var Shanghai blevet valgt som foregangsland for det moderne Kina´s reform, og har lige siden været en ekstremt succesfuld international by. 

Klima i Shanghai

Shanghai har et subtropisk monsun klima med 4 karekterisktiske sæsoner; forår og efterår er kolde og fugtige. Juli og august er de varmeste måneder med temperaturer helt op til   er 35 °C. Den koldeste tid er sidst i januar til tidlig februar med gennemsnitstemperaturer på  4 - 6 °C. Det sner sjældent om vinteren, men termotøj anbefales til at overleve det kolde vejr.

Der falder en stor mængde regn fra midten af juni til begyndelsen af juli, og tyfoner forekommer omkring august og september. I denne tid er det klogt at have en paraply med sig!

Transport i Shanghai

Eftersom Shanghai er en stor international by, er det relativt nemt og simpelt at komme rundt. Der er dog ofte problemer med trafikken i myldretiden, hvilket er godt at huske når man planlægger rejsetid; byen har verdens største offentlige transport-system, hvilket betyder at det ofte er hurtigere (og billigere) at tage metroen frem for en taxa.

Mad i Shanghai

Mad er utroligt varieret gennem hele Kina, og hver region har sine egne unikke retter og smage. Shanghai by er ikke anderledes. Maden her kommer i 2 stilarter: Benbang køkkenet og Haipai køkkenet.

Benbang køkkenet betyder helt bogstaveligt "lokalt køkken" og består af traditionelle retter der opstod i Shanghai for over 100 år siden. Frisk fisk, kylling, svinekød og grøntsager er hovedingredienserne, har altid en skøn smag, og er tilberedt med olie og soyabønne sauce. Haipai køkkenet betyder "alt-omfavnende køkken", og er fremsprunget af den kosmopolske kultur som blev formet ved slutningen af Qing-dynastiet. Det kombinerer mange retter fra andre regioner af Kina, og også nogle vestlige retter der er tilpasset lokale smagspræferencer. Frisk fisk, rejer og krabbe er hovedingredienserne i Haipai køkkenet. Både Benbang og Haipai retter smager friskt, med diskrete undertoner af sødt og krydret.

Populære Shanghai retter inkuderer Yan Du Xian, en lækker gryderet som bliver lavet med svinekød, skinke og friske bambusskud. Qing Chao Shan Hu er ål stegt med bambusskud, gul vin, soyabønne-sauce og ingefær.

Et godt sted at prøve den lokale mad er på Lao Zheng Xing Restauranten, en af de ældste restauranter som specialiserer sig i traditionelle Shanghai retter. Restauranten ligger på  Fuzhou Road i Huangpu Distriktet, og har anbefalede retter inklusive Ba Bao La Jiang; en let krydret udgave af lynstegte rejer, kylling, svinekød og bambusskud. 

Hvis man skulle begynde at savne mad hjemmefra, er det ikke noget problem. Shanghai har mange vestlige restauranter fordelt over hele byen; uanset hvad din madtrang er, kan den blive tilfredsstillet. Den populære amerikansk-inspirerede restaurant, Element Fresh serverer autentisk amerikansk mad, så som sandwich, salat og nudler. Der er 3 forskellige Element Fresh restauranter i Shanghai. Den anbefalede tyske restaurant Paulaner Brauhaus har ligeledes 3 afdelinger i Shanghai, og her kan man få traditionel tysk mad og drikke inklusive tyske pølser, champignonsuppe og mørk øl.

Sightseeing i Shanghai

Der er nok at se på i Shanghai by, herunder naturskabte skønheder, historiske monumenter og moderne bygninger. Byen har templer, museer og haver, og byder på store attraktioner for såvel turister som lokale.

Yuyuan Garden er den største antikke have i Shanghai, hvor arkitekturen udspringer af tiden fra Ming og Qing Dynastierne. Haven er udgjort af 6 områder med hver deres stil, inklusive Grand Rockery i centrum af haven. Nær haven finder man byens God Temple of Shanghai, og her er et udvalg af lokale butikker der sælger snacks.

Jade Buddha Templet er et af de mest berømte buddistske altre i Shanghai, og her fremvises White Jade Buddha statuer indbragt fra Burma i 1900-tallet, mens Oriental Pearl TV Tower er det moderne symbol på Shanghai by; med sine 1536 feet (468 meter) er dette det højeste TV tårn i Asien.

De gamle nabobyer Zhujiajiao og Qibao Ancient Town er helt klart et besøg værd: det er en mulighed for at opleve antikke huse der er samlet langs floderne, som løber tværs gennem byerne med sine flisebelagte veje - en unik chance for at se hvordan Shanghai måske har set ud i en fjern fortid.

Leveomkostninger i Shanghai

Kina er generelt set et relativt billigt sted at leve, og Shanghai er ingen undtagelse. Som i enhver anden by afhænger dit pengeforbrug af din livsstil; hvis du spiser på vestlige restauranter hver dag og shopper vestlige mærker, så vil du have høje leveomkostninger, men der er mange muligheder for at købe billig mad og shoppe på tilbud.

Det er absolut muligt at leve på et lille budget i Shanghai. Et gennemsnitligt kinesisk måltid koster mellem 12 og 30RMB, busser og taxaer er relativt billigt at benytte, og dagligdags nødvendigheder så som shampoo, vaskepulver og toiletpapir kan købes til næsten ingen penge, især hvis du vælger kinesiske mærker. Det er ikke sædvane i Kina at give drikkepenge, faktisk så vil penge efterladt på et bord hvor du har spist i en restaurant blive tolket som penge du har glemt - bliv ikke overrasket hvis en tjener kommer løbende efter dig for at give dig dem tilbage! Generelt set burde det være muligt at leve på et budget på omkring 2000RMB (eksklusive boligomkostninger) - det er tilrådeligt at planlægge et månedligt budget så du er sikker på at bruge dine penge fornuftigt gennem hele semestret.

Har du spørgsmål om praktik i Shanghai?
Få gratis vejledning
Kontakt